top of page

Au sau nu pinguinii genunchi?

În lumea dezbaterilor ciudate și uşor aiuristice, există puține subiecte la fel de ridicole precum cele care se-ntreabă dacă pinguinii au genunchi sau dacă balenele pot lătra. Deși acestea pot părea întrebări de-a dreptul stupide, au făcut obiectul unor discuții intense în online, al unor cercetări științifice și chiar al unor scenete de comedie.


Să începem cu pinguinii. Aceste păsări care nu zboară au fost admirate de multă vreme pentru smokingul alb-negru absolut superb. Dar când vine vorba de anatomia lor, lucrurile încep să devină confuze. Dacă ați văzut vreodată un schelet de pinguin, este posibil să fi observat că picioarele lui par a fi incredibil de scurte, aproape inexistente. Deci, întrebarea de un milion de euro este, unde sunt genunchii lor?


Potrivit biologilor, pinguinii au într-adevăr genunchi, dar sunt localizați mai sus pe corpul lor decât v-ați aștepta. De fapt, genunchii lor sunt ascunși în corpul lor, acoperiți de pene, aproape de piept. Această adaptare unică le permite să înoate mai eficient și să-şi păstreze căldura corpului în apele reci din Antarctica.


Dar dacă întrebați un grup de pasionați de pinguini, probabil că veți găsi un dezacord în această chestiune. Unii susțin că articulația vizibilă de pe piciorul unui pinguin este de fapt glezna acestuia, în timp ce alții susțin că întreaga dezbatere este o pierdere prostească de timp. Indiferent de tabăra în care te afli referitor la această problemă, un lucru este clar: pinguinii sunt creaturi destul de uimitoare.


În continuare, avem întrebarea dacă balenele pot lătra. Ar putea suna ca o glumă, dar este o anchetă legitimă care i-a nedumerit pe biologii marini ani de zile. Lătratul, la urma urmei, este de obicei asociat cu câinii, și nu cu mamiferele masive care trăiesc în ocean.


Deci, pot balenele cu adevărat să latre? Răspunsul este complicat. În general, lătratul este considerat a fi o formă de vocalizare care implică sunete scurte și ascuțite. În timp ce multe animale pot scoate astfel de sunete, termenul „lătrat” este de obicei rezervat celor care sunt similare cu sunetele emise de un câine.


Când vine vorba de balene, cu siguranță scot o mulțime de zgomote, inclusiv ciripit, fluierături și gemete. Cu toate acestea, aceste sunete nu sunt, în general, clasificate ca lătrat, deoarece sunt mai lungi și mai complexe decât ceea ce asociem de obicei cu lătratul.


Acestea fiind spuse, există unele specii de balene care scot un sunet care ar putea fi considerat asemănător lătratului. De exemplu, balena beluga este cunoscută pentru ciripitul și șuieratul său, pe care unii le-au asemănat cu lătratul piţigăiat al unui câine.


În cele din urmă, dezbaterea dacă balenele pot latră este în mare măsură o chestiune de semantică. Deși s-ar putea să nu latre în felul în care ne gândim la câinii care latră, cu siguranță sunt capabile să producă o gamă largă de vocalizări care sunt la fel de impresionante în sine.


Așadar, iată-le - două dezbateri aparent stupide care sunt de fapt mai complexe decât par inițial. Deși s-ar putea să nu ajungem niciodată la un răspuns definitiv la întrebarea genunchilor de pinguin sau a lătrăturilor de balenă, este totuși distractiv să ne implicăm în aceste discuții care ne stimulează creativitatea și ne învaţă să apreciem minunea și diversitatea lumii naturale.

37 views0 comments
bottom of page